Syksy Fallkullan palsta-alueella

sekä ensi viljelykauteen liittyvä palstan puolitusehdotus Helsingin kaupungin Tonttiosastolta

Satokausi on vielä menossa, mutta vähitellen päättymässä. Syksy tulee. Palstaviljelijän syystöiden aika on alkanut.

Kun valmistelet palstaasi talveen, muistathan poistaa harsot ja verkot kasvien ympäriltä ja päältä. Näin huolehdimme siitä, että linnut ja muut eläimet eivät tartu niihin talvikauden aikana. Kerää kaikki pienemmät irtotavarat eli työvälineet, ämpärit, kastelukannut ja muut laatikkoon tai vie ne pois palstalta talveksi. Näin voimakkaat tuulet eivät pääse niitä levittelemään. Kerää tuolit ja muut isommat tavarat siististi samaan paikkaan.

Palstaviljelijöiden vuokranantajan eli Helsingin kaupungin Tonttiosaston ehdotus palstojen puolittamisesta

Palstaviljely on aina vain suositumpaa ja tällä hetkellä kaikille Helsingin kaupungin palsta-alueille on jonoa ja osalle alueista erittäin pitkät jonot. Fallkullan alueelle toivoo pääsevänsä viljelemään tällä hetkellä (syyskuu 2021) reilut 50 jonottajaa.

Palstaviljelijöiden vuokranantaja, Helsingin kaupungin Tonttiosasto on lähettänyt palstaviljely-yhdistyksille kirjeen, jossa muistutetaan, että palstojen tulee olla kokonaan viljelykäytössä ja nurmialueet on pidettävä pieninä. Kirjeessä suositellaan, että aarin kokoisia palstoja jaettaisiin puoleksi, jotta jonoja saataisiin purettua.

Kaupungin ohjeissa palstaviljelijöille muistutetaan esimerkiksi, että palstalla on viljeltävä, palsta on pidettävä hoidettuna ja rikkakasvit on kitkettävä ennen kukintaa. Viljelijän pitää torjua haitalliset vieraskasvit. Viljelijöiden tulee oman palstan hoitamisen lisäksi huolehtia myös palstansa kohdalla olevan käytävän siisteydestä.

Jotkut viljelijät ovat kokeneet kokonaisen aarin palstan hoitamisen kaupungin ohjeistuksen mukaan käyneen liian raskaaksi. Palstayhdistyksen hallitus kehottaakin nyt viljelijöitä harkitsemaan, olisiko jatkossa puolen aarin palstan viljely hyvä vaihtoehto. Puolen palstan viljely jatkossa tarkoittaisi käytännössä, että noin aarin kokoinen palsta jaettaisiin kahdeksi erilliseksi palstaksi ja viljelijä päättäisi, kumpaa puolikasta viljelisi jatkossa.

Puolikkaan palstan viljely vähentäisi viljelijän työmäärää ja helpottaisi esimerkiksi rikkakasvien kurissa pitämistä. Näin viljely olisi palkitsevampaa sekä itse viljelijälle että naapuripalstojen viljelijöille. Myös palstamaksu olisi luonnollisesti pienempi. Toista puolikasta palstasta tulisi viljelemään ja hoitamaan uusi viljelijä jonosta.

Ota yhteyttä palstayhdistyksen hallitukseen, jos haluat jatkossa viljellä puolikasta palstaa. Voit soittaa, lähettää tekstiviestin tai sähköpostia.

Sähköposti: fallkullanpalstaviljelijat(at)gmail.com

Puhelin: 050 4305928

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s