Vuoden alkupuolella on taas aika suunnitella kylvöjä. Useat kasvit vaativat pitkän kasvuajan, jotta ne tuottaisivat satoa. Jos kylvää siemenet suoraan maahan esim. toukokuussa, kasvukausi voi jäädä liian lyhyeksi. Siksi useita kasveja esikasvatetaan.
Lisävaloa taimille tarvitaan ainakin tammi-maaliskuussa. Jos taimet saavat liian vähän valoa, taimien varret kasvavat turhan pitkiksi. Älä aloita esikasvatusta liian aikaisin, sillä sisällä kauan kasvavat taimet saattavat olla heikompia kuin lyhyemmän aikaa esikasvatetut. Noudata siis suosituskylvöaikoja.
Kylvöastioina voi käyttää kylvölaatikoita (esim. kaupan vihannes- ja margariinirasioita, jugurttipurkkeja, maitotölkkejä yms.), taimiruukkuja tai itse tehtyjä sanomalehtipotteja. Kylvöastioiden puhtaus on tärkeää. Pese astiat tarvittaessa astianpesuaineella. Tärkeää on myös, että kylvöastian pohjassa on reikiä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Isoja siemeniä voi esikasvattaa myös turvenapeissa, jotka voi istuttaa ulos sellaisenaan.
Mullaksi valitaan kylvömultaa, jossa ei ole lisäravinteita. Siemen itsessään sisältää kasvuunlähtöön tarvittavat ravinteet. Liian ravinteikas multa saattaa heikentää siementen itävyyttä tai jopa tappaa pienet taimet.
Kastele multa kosteahkoksi ja tasoita sen pinta esim. pienen pullon tai lasin pohjalla. Multa ei saa olla litimärkää.
Ripottele pienet siemenet mullan pinnalle hajakylvönä. Vältä liian tiheään kylvämistä, sillä tiheä kylvö on altis sienitaudeille. Isommat siemenet voi kylvää suoraan yksittäisiin taimiruukkuihin tai pohjasta rei’itettyihin jugurttipurkkeihin tms. Kylvä isoja siemeniä 2–3 jokaiseen purkkiin ja poista myöhemmin liiat taimet.
Siemenpussissa on tieto, kuinka syvälle siemenet kylvetään. Jos tietoa ei ole, peitä pienet siemenet noin puolen sentin ja isot siemenet noin sentin multakerroksella. Pääsääntönä on, että siemenen päälle tulee multaa noin kaksi osaa siemenen koosta. Jos siemenpussissa on tieto, että siemenet itävät valossa, älä peitä siemeniä. Tällaisia ovat esim. lehti- ja mukulaselleri, kynteli, basilika ja timjami.
Sumuta mullan pinta kosteaksi, mutta varo, etteivät siemenet lähde liikkeelle astian reunoille. Merkitse kylvöt nimilapulla ja päivämäärällä.
Tärkeää on tasainen kosteus. Voit peittää kylvöastiat läpinäkyvällä, rei’itetyllä talouskelmulla, muovipussilla tms. Huolehdi, etteivät purkit ole liian tiiviisti muovin alla, jotta kylvökset eivät lähde homehtumaan. Siemenet eivät myöskään saa päästä kuivahtamaan. Sumuttele niitä siis säännöllisesti päivän tai parin välein. Kylvökset voi kastella myös alhaalta päin eli kasteluveden voi kaataa alustalle, josta vesi nousee kylvöastian reikien kautta multaan. Käytä puhdasta, haaleaa vettä.
Siemenpussissa voi olla tieto, missä lämpötilassa siemenet itävät parhaiten. Esim. tomaatti, chili ja kurkku itävät nopeammin lämpimässä. Niiden kylvöastian voi asettaa vaikka lämminvesivaraajan tai jääkaapin päälle. Jotkut taas itävät paremmin viileässä, kuten purjo noin 10 asteessa.
Tarkista siemenpussista, kuinka pitkä itämisaika siemenillä on eli kauanko kestää ennen kuin taimet nousevat pintaan eli taimettuvat. Joillakin on pitkä itämisaika, jopa 3–4 viikkoa, kuten lehti- ja mukulasellerillä ja rosmariinilla.
Siirrä astiat valoon heti kun taimia alkaa ilmaantua.
Taimien kouliminen eli siirtäminen omiin astioihinsa on ajankohtaista, kun taimissa on ensimmäisten lehtien eli sirkkalehtien jälkeen muutama kasvulehti. Omissa ruukuissaan taimet kehittävät tiheän juuriston ja tukevan varrren. Kastele taimet päivää ennen koulimista.
Kun irrotat taimia kylvöastiasta, käytä apuna pientä tikkua tai puikkoa. Varo koskettelemasta taimen herkkää vartta tai juuria. Tainta voi kannatella varovasti lehdistä ja juuripaakusta. Istuta taimet yksitellen aikaisempaan syvyyteen tai hieman syvemmälle uuteen ruukkuun, jonka multaan olet tehnyt kolon valmiiksi. Jos juuri on liian pitkä uuteen ruukkuun, napsaise siitä pala pois. Älä taita juuria kaksinkerroin.
Tiivistä multaa, jotta taimi pysyy uudessa ruukussaan tukevasti. Älä tiivistä liikaa, jotta kehittyvät juuret saavat ilmaa. Muista nämä ohjeet myös myöhemmin taimia ulos istuttaessasi. Sijoita taimet valoisaan, mutta vältä suoraa auringonvaloa. Käytä alkuvuodesta kasvulamppua. Taimia voi alkaa lannoittaa noin kahden viikon kuluttua koulimisesta.
Taimien karaiseminen eli totuttaminen ulkoilmaan aloitetaan noin viikkoa ennen aiottua lopullista istuttamista. Taimia karaistaan vähitellen, jotta liian nopea lämpötilan laskeminen ei pysäytä kasvua. Siirrä taimiruukut ulos aluksi pariksi tunniksi, sitten puoleksi päiväksi ja sitten koko päiväksi. Pienet taimet ovat herkkiä tuulelle ja auringon uv-säteilylle. Suojaa ne tarvittaessa kasvuharsolla.